Döner
Prapůvod této masové delikatesy je pravděpodobně v Bagdádu, kde se jehněčí maso připravované na rožni prodávalo už před mnoha staletími jako pouliční jídlo. Běžně se uvádí, že kebab je pokrm ze středního a blízkého východu či jižní Asie. Odtud se zřejmě kebab v některé ze svých původních podob dostal do Turecka, tehdy Osmanské říše, poté do evropských zemí. Dnes se kebab všude podává trochu jinak a liší se samozřejmě i chutí. Druhy kebabu jsou např. döner (turecky: otáčející se grilované maso), gyros, který možná dobře znáte, o němž se dá říct, že je řeckou obdobou kebabu, durum (kebab podávaný v rolce nebo chlebové placce), adana (kebab z mletého jehněčího masa), iskender (druh döner kebabu z tence nakrájeného grilovaného jehněčího masa s rajskou omáčkou a pita chlebem) a šauarma (arabská verze z jehněčího, hovězího nebo kuřecího masa, podávaná se salátem.)